Ánizs

További magyar nevei: közönséges ánizs, illatos ánizs
Az ánizs latin neve: Pimpinella anisum, Anisum vulgare
Család: ernyősvirágzatúak (Umbelliferae)

Előfordulása: A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett, egyéves, illatos növény.

Leírása: Az ánizs szára 30-50 cm magas, egyenes, a virágzatban elágazó, gyér levelű. Alsó levelei hosszúnyelűek, kerek vese alakúak vagy széles tojásdadok, mélyen fűrészesek, a középsők hármasak, a felsők három részre hasadtak. Virágzata összetett ernyő, a virágok aprók, fehérek. Termése kettőskaszat, amely éretten 4- 5 mm hosszú, körte alakú, szürkészöld vagy szürkésbarna színű, rövid serteszőrökkel sűrűn borított. A két részterméske ritkán válik szét, gyakran pedig a kocsányrész is rajtuk marad. 5- 5 hosszanti bordájuk alig kiemelkedő, inkább csak világos csíknak látszik. A drog (Anisifructus) kellemes jellemző illatú, édeses fűszeres ízű.

A növény júliusban virágzik, termése augusztusban, szeptemberben érik.

Az ánizs hatóanyaga: 2-5% (80- 90% anetoltartalmú) illóolaj, 10-30% zsírosolaj, kolin.

Hatása: Az ánizs emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, nyálkaoldó, görcsoldó, epekiválasztást elősegítő és nyálkaoldó hatású teakeverékek gyakran alkalmazott alkotórésze. Csecsemők szélhajtó teája.

Háztartási és ipari fűszer is egyúttal. Likőrök és cukorkák ízesítésére használják. Gyógyszerekhez ízjavítóként is adják. Szoptató anyák a tejszaporító hatását dicsérik. Az ánizs illóolaját a likőr- és cukoriparban, valamint a kozmetikai iparban főleg szájápolók, szájvizek és fogkrémek ízesítésére használják. Tetű elleni bedörzsölőszerekhez és háziállatok férgeit űző szerekhez is adják.

Az ánizs feldolgozása

Az ánizsolaj tetemes anetoltartalmánál fogva 15 °C körüli hőmérsékleten megdermed, hidegebb helyen fehér, kristályos tömeggé fagy. E tulajdonságánál fogva az előállítást is kellő óvatossággal végzik, a lepárlásnál a hűtővizet megfelelő hőmérsékletűre állítják be, nehogy az olaj a hűtőcsőben megdermedjen, aminek következtében a magas gőznyomás a lepárló üstöt szét is vetheti.

Régebben az erősen mérgező hatású foltos bürök (hamarosan!) (Conium maculatum) kettőskaszat termése is drog volt, amely külsőre megtévesztésig hasonlít az ánizs termésére. Felületes kezeléssel előfordult, hogy a büröktermés az ánizshoz keveredett, sőt még ánizstermés helyett is kiadták. A bürök ikerkaszatja kopasz, bordái erősen kiemelkedők és hullámos lefutásúak. Olajtartói nincsenek. Összedörzsölve - konintartalmánál fogva - kellemetlen „egérszagú”.

Az ánizs termesztése

Az ánizs melegigényes, ezért hazánk déli határaitól a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén legfeljebb Mezőtúr- Kecskemét vonaláig elterülő, jó táperőben levő talajokon termeszthető sikerrel. A magot április második felében 25-30 cm sortávolságban sorjelzővel kell elvetni. Aratását a főernyők teljes érésekor és a mellékernyők érésének kezdetekor kell végezni. Az anyagot utóérlelni, majd cséplése után szárítani is kell. Katasztrális holdanként 4-5 q termés várható.