Cickafark

További magyar nevei: közönséges cickafark, orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezer-levelűfű
A cickafark latin neve: Achillea millefolium
Család: fészkesvirágzatúak (Compositae)

Előfordulása: Ez a jellemző illatú, szürkészöld, évelő gyógynövény a legelőkön, réteken, utak mentén, parlagokon az ország minden részén előfordul, sok helyen tömegesen.

Leírása: A cickafark szára egyenes, 30 - 60 cm magas, egyszerű vagy elágazó. Tőlevelei 20 - 30 cm hosszúak, nyelesek, 2 - 4 cm szélesek, 2 - 4-szer szeldeltek. A szár levelei felfelé kisebbedők, az alsók rövid nyelűek, a felsők ülők, 2-3-szer szeldeltek. Virágzata 3 - 5 mm átmérőjű fészkekből összetett sátorozó buga. A fészkekben szürkésfehér korongvirágok és fehér pártájú karimavirágok vannak, júniustól őszig virágzik.

A cickafark gyűjtése, feldolgozása

A cickafarkvirágot üde nyílásban kell gyűjteni: a virágzati ernyőket úgy kell szárukról lecsípni, hogy tetejüktől számítva, szárrészükkel együtt ne haladják meg az 5 - 6 cm hosszúságot.

Fűárunak a növény virágzó, leveles szárai legfeljebb 30 - 40 cm hosszúságban vághatók el. A levélárut a tavaszi tőlevelek gyűjtésével állítják elő. A friss anyagok beszáradási aránya 3,5-4:1.

Hatóanyag: A cickafark gyógynövényből háromféle gyógyhatású anyagot lehet előállítani: virág- (Millefolii flos), fű- (Millefolii herba) és levéldrogot ( Millefolii folium ). A cickafarkvirág több, a cickafarkfű kevesebb kék színű, azuléntartalmú illóolajat tartalmaz (0,1 - 0,5%). Van benne továbbá achillein glukoalkaloid, keserűanyag, cseranyag, konitsav, aszpargin, egy glikozida, zsírosolaj, gyanta, szénhidrát stb. A levél kékolajat, illetve azulént nem tartalmaz.

Csakis az orvosi cickafark és a többé-kevésbé eltérő, de mindig fehérvirágú fajok tartalmaznak azulénes kékolajat: cickafarkolajat. Ezért gyógynövényként a sárgás, rózsás vagy lilás színű virágú cickafarkok egyike sem használható. Az illóolaj 8 - 10% azulént tartalmaz.

A cickafark felhasználása

A cickafarkolajjal gyulladást megszüntető kenőcsök készülnek, pl. a szem kezelésére, valamint arckrémek, bőrápolók. Az azulénes kenőcs a gyulladást nem fojtja el, hanem a lefolyást gyorsítja.

A cickafark tea étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, epe- és májműködést elősegítő, menstruációs zavarokat megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő. Visszértágulás, gyomor- és bélhurut, valamint prosztatabántalmak ellen is ajánlják. Főzete külsőleg fogíny-, szem- és általában gyulladásokra öblögető és borogatószer. A cickafark drogját magában vagy más, hasonló célú gyógynövényekkel keverékekben használják.