Benedekfű

További magyar nevei: áldottfű, áldott bogáncs, keserű bogáncs
A benedekfű latin neve: Cnicus benedictus
Család: Fészkesvirágzatúak

Előfordulása: A benedekfű a Földközi-tenger mellékéről származó, minden részében rendkívül keserű ízű, egyéves növény. Hazánkba a bencés szerzetesek hozták be ezt a gyógynövényt, nálunk vadon nem terem.

Leírása: A benedekfű szára jó talajban 1 méterig is megnő, elágazó, ötszögletű, tövén 1 - 2 ujjnyi vastag, szívós, alul sörtés, felül ragadós, mirigyes szőrökkel borított. Levelei szórt állásúak, 10 - 30 cm hosszúak, molyhos - szőrösek, hosszas, lándzsás kerületűek, öblösen fogasak vagy hasogatottak, a fogak szúrós hegyűek, a felsők a száron röviden lefutók. Virágfészkei a hajtások végén állnak, tojás alakúak, 3 - 4 cm szélesek, gallérleveleik szúrósak. A virágok sárgák, júniustól nyílnak.

Kaszattermései kb. 8 mm hosszúak, hengeresek, görbültek, sűrűn mély bordájúak, serteszőrű bóbita mellett még keskeny, fogas élű koronácska is szegélyezi csúcsukat.

A benedekfű gyűjtése, feldolgozása

A növény hajtásának felső, 30 - 40 cm-es hosszú virágos, leveles részeit, valamint az oldalhajtásait kell begyűjteni. Learatása után még dús sarjúhajtásokat fejleszt. Szigorúan árnyékos helyen szárítandó, mert napfényre rendkívül érzékeny, hamar kifakul. Kb. 5 kg frissből lesz 1 kg száraz áru.

Hatóanyaga: A drog (Cardui benedicti herba) knicin glikozidikus keserűanyagot, sok nyálkát, 8% cseranyagot, gyantát, nyomokban illóolajat, nikotinsavat stb. tartalmaz.

Felhasználása: Fontos likőripari nyersanyag. A benedekfű teája étvágyjavító, emésztést serkentő, epehajtó, sárgaság elleni hatású. A termése 25% - szappangyártásra alkalmas - zsírosolajat tartalmaz.

A benedekfű termesztése

A benedekfű termesztésére laza homoktalajon kívül minden jó minőségű talaj megfelel. Magját április elején 50 cm sortávolságban állandó helyére vetik, majd a növénykéket 30 cm tőtávolságokra egyelik. A magokról a szőrbóbitákat elvetésük előtt le kell koptatni. A növényt virágzása kezdetén kell learatni, majd szigorúan napfény kizárása mellett kell megszárítani, ősz felé rendszerint másodszor is aratható.