Bab

További magyar nevei: paszuly
A bab latin neve: Phaseolus vulgaris
Család: Hüvelyesek (Leguminosae)

Gyűjtése, feldolgozása: A kívül tarkázott hüvelyű veteménybabok kivételével bármelyik fehéres színű babhüvely drogként felhasználható. Miután a kinyűtt babnövényt utóérlelésre kiterítették, majd belőle a szemet is kicsépelték, a szárakról az ép, egészséges, üres hüvelyeket le kell szedegetni. Az anyag akkorra már kellő száraz is. Az áru nem tartalmazhat szárrészeket, gombás és penészfoltos hüvelyeket.

A bab(hüvely) hatóanyaga

A drog (Phaseoli legumen) trigonellint, kolint, aszparagint, izovaleriansavat, aminosavakat, kovasavat, cellulózt, káliumot, foszfort, C-vitamint, kevés kéksavat stb. tartalmaz.

Felhasználása: A babtea vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. Magában vagy hasonló célú teakeverékekben is alkalmazzák.

A fehér babot (babmag, Phaseoli semen, Faba alba) gyulladásokra, kelések érlelésére háziszerként borogatóul használják. Kb. 50% keményítőt, gumit, dextrint stb. tartalmaz.

A bablisztet bakteriológiai táptalajként is alkalmazzák a külföldi származású agar-agar (tengeri moszat) növényi nyálka pótlására.