Angyalfű, Angelika

További magyar nevei: angelika, angyalgyökér, orvosi angyélika
Az angyalfű latin neve: Angelica archangelica, Archangelica officinalis
Család: ernyősvirágzatúak (Umbelliferae)

Előfordulása: Ez a gyógynövény Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos. Nálunk is termesztett, minden részében felhasználható, illatos kétéves növény.

Az angyalfű leírása: Az első évben csupán szárnyalt dús tőlevélzete fejlődik, a második évben jelenik meg erőteljes szára, amely gyakran 2 méternél is magasabb, egyenes, csöves, a tetején elágazó. Szárlevelei közül az alsók két-három arasznyi hosszúak, széles, tojás kerületűek, kétszer, háromszor szárnyaltak, alapjuk hüvelyszerű, felfúvódott. A szár felsőbb levelei egyre kisebbek. A levélkék hosszúkásak, tojásdadok, 5 -15 cm hosszúak, kétszer fűrészelt élűek, a végső levélke karéjos vagy hasogatott. Az angyalgyökér virágzata gömb alakú, 20 - 40 cm átmérőjű, 20 - 40 sugarú, sárgászöld virágú összetett ernyő, az ernyőcskék sokvirágúak. Gallérkalevelek az ernyőcskék tövében vannak.

Az angyalfű gyökere az első évben répaszerű, egy-két ujjnyi vastag, a második évben a gyökértörzs kisebb ökölnyire is fejlődik, ebből több, kisujjnyi vastag, 10 - 30 cm hosszú járulékos gyökér ered. A gyökérzet kívül szürkésbarna, belül szennyesfehér színű. Szaga kellemes, íze csípős, fűszeres, kesernyés. Kettős-kaszat termése 6 - 8 mm hosszú, elliptikus, lapos, kopasz, könnyű, fakósárga színű, a résztermés hátán három kiálló borda van. Az angelika május - júniusban virágzik, termése augusztusban érik.

Az angyalfű hatóanyaga

Drog előállítására felhasználható részei: az első év őszén vagy a második év tavaszán kiásott gyökérzete (Angelicae rhizoma et radix), a levél (Angelicae folium), valamint a termése (Angelicae fructus).

A gyökérzet kb. 5:1, a levél 6:1, a termés pedig 2:1 arányban szárad be.

A gyökérdrog tartalmaz: 0,5 - 1,0% illóolajat, 0,3% angelikasavat, angelicint, gyantát, viaszt, 23% különféle cukrot, cseranyagot, pektint, keserűanyagot, keményítőt, különféle aromásanyagot és szerves savakat.

Az angyalgyökér hatása

Az angyalfű teakeverékben étvágyjavító, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, szélhajtó, nyálkaoldó, idegerősítő, izzasztó., Használják továbbá felfúvódást szüntető szerként, valamint gyomor- és epebántalmak ellen is. Szeszes kivonatát reuma elleni bedörzsölőkhöz adják. A szesziparban a gyomorkeserű likőrök készítésénél gyakran alkalmazott alkotórész. Illóolajat is állítanak elő a drogból, amelyet a likőr-, az illatszer- és a cukorkaipar használ fel.

Gyűjtése, feldolgozása: az angyalgyökeret jól megszárítva, raktári rovarkártevők ellen védve kell tárolni.

A levéldrog kb. 0,1% illóolajat, keserűanyagot, cseranyagot stb. tartalmaz. Használják fűszerként, vizelethajtó és erősítő teák készítésére. Az északi országokban a fiatal leveleket salátának és főzeléknek elkészítve is fogyasztják. Húsos levélnyelét pedig cukrozottan csemegézik. Az idősebb leveleket takarmányozzák, mert tejszaporító hatása is ismert.

A termésdrog 0,5—1,5% illóolajat, kb. 15% zsírosolajat, gyantát, keserűanyagot, aromás anyagokat stb. tartalmaz. Étvágyjavító, vizelethajtó, gyomor- és bélhurut, epe- és idegbántalom elleni teához keverik. A drogot a likőripar is használja. Az illóolajat, a likőriparon kívül, az illatszer-, a kozmetikai és a cukoripar is alkalmazza.

Az angyalfű termesztése

Az angyalfű mélyrétegű, nyirkosabb, tápdús talajban mindenütt termeszthető gyógynövény. Mivel a magja rövid idő alatt elveszíti csírázóképességét, a vetését éréskor azonnal még júliusban vagy augusztusban szabadágyakban el kell végezni. A következő év tavaszán a palántákat 70 x 80 cm távolságban állandó helyükre át kell ültetni. A növény gyökérzetét ősszel, vagy a következő év kora tavaszán, még a virágszár megjelenése előtt kell kitermelni. A következő évre csak annyi tövet kell szárbaszökésre meghagyni, amennyi magra a tovább-szaporítás céljából szükség van. A gyökereket célszerű felhasogatva zsinegre felfűzni és úgy megszárítani.

Terméshozam: kb. 10 q száraz gyökér vagy 4 q érett termés katasztrális holdanként.