Aggófű

További magyar nevei: közönséges aggófű, pihésfű.
Az aggófű latin neve: Senecio vulgaris
Család: fészkesvirágzatúak családja (Compositae)

Előfordulása: A közönséges aggófű elsősorban a nitrogéndús, általában kövér talajon, kertekben, kapásokban, tarlókon, ugarokon terem.

Leírása: Fiatalon pelyhes-szőrös, később kopasz, dús virágzatú, igen lágy szárú, egy- vagy kétéves növény.

Az aggófű szára egyszerű vagy bokros, egyenes vagy hajladozó, 20 - 40 cm hosszú. Levelei 3 - 7 cm hosszúak, hosszas fordított tojásdad kerületűek, durván fogasak, kékeszöld színűek, az alsók nyelesek, a felsők ülők. A virágfészkek kicsik, elnyílásuk előtt henger alakúra keskenyednek. A fészekpikkelyeik közül a külső örvben elhelyezkedők fekete csúcsúak. A virágok sárgák, gyorsan elvirítók. A termések fehér bóbitásak. Ez a gyógynövény tavasztól őszig virágzik.

Az aggófű hatóanyaga

Ezen gyógynövény egész föld feletti, a virágzása kezdetén gyűjtött része (Senecionis herba) szolgáltatja a drogot. Kb. 7 kg friss anyagból kapunk 1 kg szárazát. A drog összesen 0,5% szenecionin- és szenecin-alkaloidát, rutint, C-vitamint stb. tartalmaz. (A szenecionin nagyon erős májméreg!)

Az aggófű gyűjtése, feldolgozása

A gyűjtött anyagot jól bemelegedő padláson minél gyorsabban kell megszárítani. A későbben, a teljesen kinyílt virágzásban gyűjtött vagy lassan szárított hajtásokon a virágzatok a száradás folyamán elnyílnak, a fészkekben a termések megérnek, fehér szőrbóbitásak lesznek. A sok szőrbóbita az áru tetszetősségét nagymértékben csökkenti. (A fészkes virágzatú gyógynövényekre jellemző, hogy virágos hajtásukon begyűjtésük után is a virágok még tovább nyílnak, fejlődnek, sokszor még el is virítanak. Ezért szükséges a fészkesvirágzatúak hajtásait a virágzás kezdetén gyűjteni.)

Hatása: Az aggófű görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, rendellenes menstruáció esetén vérzéscsillapító, fájdalomenyhítő. Gyógyszerkészítményeket az ipar állít elő belőle.

Háziszerként erős hatása miatt csak külsőleg szabad használni: érzékeny, vérző foghús öblögetésére, valamint fájdalmas aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként vagy borogatásként.